Jedinica palijativnog zbrinjavanja su pacijent i porodica. Svaka, a pogotovo teška i neizlečiva bolest, utiče ne samo na pacijenta, već i na članove porodice i bliske osobe iz pacijentovog okruženja. Zato je 28.02.2017. godine, u prostorijama BELhospice centra održana Edukativna radionica za članove porodica obolelih pacijenata.

Opšti cilj održane edukativne radionice, kojoj je prisustvovalo 9 učesnika, jeste podrška različitim članovima porodica tokom nege i zbrinjavanja pacijenata, odnosno edukacija kako bi na što kvalitetniji način obavljali ulogu neformalnog negovatelja. Posebni ciljevi radionice su upoznavanje članova porodica sa ciljevima i filozofijom palijativnog zbrinjavanja, pomoć u prilagođavanju na obavljanje novih uloga u porodici i funkcijama, edukacija vezana za prevenciju i negu specifičnih simptoma u palijativnom zbrinjavanju, emocionalna podrška, podrška tokom perioda anticipatornog tugovanja.

Radionica je imala format edukativno-grupnog rada. Sastojala iz dva dela: 1. Edukativni deo – prezentacije medicinskih sestara vezano za negu pacijenata i 2. Pitanja i iskustva učesnika.

Medicinske sestre Ivana Račić i Bojana Vučković su održale predavanja o nezi kože, prevenciji dekubitalnih rana, nezi usne duplje i tehnikama presvlačenja nepokretnih pacijenata i obavljanja toalete. Nakon prezentacija, učesnici su postavljali pitanja vezano za negu svojih obolelih članova porodice.

Tokom održavanja radionice u prostorijama BELhospice centra su bili prisutni i lekar i socijalni radnik kako bi moglo dodatno da se pruže odgovori i pojašnjenja učesnicima.

Evaluacioni izveštaji su pokazali višestruke benefite održane radionice. Predavači su ocenjeni najvišim ocenama.

Edukativna radionica je ralizovana zahvaljujući podršci Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

www.norveska.org.rs