Volonterski program

Naš volonterski program obuhvata regrutaciju, edukaciju, prijem i angažovanje volontera na različitim aktivnostima u okviru tri volonterska stuba.
Volonter u BELhospice centru može biti svaka punoletna, odgovorna, humana i altruistična osoba, koja je spremna da usvaja nova znanja i veštine, kako bi na najbolji način obavljala volonterske aktivnosti, ne očekujući za uzvrat bilo kakvu materijalnu korist ili novčanu naknadu.

Volonteri u kampanji “Niste same”


Više o kampanji

Obuka volontera

Obuka se sastoji iz dva dela i traje četiri dana. Predavanja iz prvog dela su opšteg karaktera i traju dva dana. Drugi deo obuke detaljnije objašnjava medicinski, psiho-socijalni i duhovni aspekt palijativnog zbrinjavanja i obavezan je za kandidate koji žele da se uključe u pružanje podrške pacijentima u njihovim domovima ili u okviru Dnevnog centra.

Tokom obuke volonteri će steći osnovna znanja o istoriji, principima, medicinskom, psiho-socijalnom i duhovnom aspektu palijativnog zbrinjavanja, radu BELhospice centra, ulozi i značaju volontera u palijativnom zbrinjavanju.

Više informacija o obuci volontera možete saznati na http://www.belhospice.org/volonteri-obuka/

Volonterski rad u BELhospice centru vam omogućava:

  • da budete humani
  • da kvalitetno i korisno provodite svoje slobodno vreme
  • da steknete specifično i jedinstveno životno iskustvo
  • da aktivno učestvujete u pružanju pomoći pacijentima
  • da steknete poslovne kontakte i preporuke za posao
  • da pomognete zaposlenima u BELhospice centru
  • da se dodatno edukujete i usavršavate
  • da razvijete komunikacione i interpersonalne veštine
  • da steknete nova prijateljstva

Volonterske priče

Iskustva naših volontera možete pogledati u publikaciji
“Volonterske priče”

NEPOSREDAN RAD SA PACIJENTIMA

Prvi stub obuhvata poslove druženja sa pacijentima u njihovim domovima ili volontiranje u okviru Dnevnog centra.

Podrška pacijentima u njihovim domovima obuhvata: razgovor sa pacijentom, slušanje, druženje u kući, parku ili drugom mestu gde se pacijent nalazi. Pročitaćete pacijentu novine, knjigu, pomoći u pisanju pisma ili e-maila i na bilo koji drugi način, u neposrednom kontaktu sa pacijentom, doprineti da se teško obolela osoba oseti bolje i provede vreme najkvalitetnije moguće. Takođe, kao volonter tu ste i radi manjih servisnih poslova kao što su odlazak u kupovinu, prinošenje obroka ili pića, priprema lakih obroka, manji kućni poslovi i sl. Biti spontan, prirodan i na taj način prisutan u životu teško obolele osobe, jeste veliki lični kvalitet i neprocenljivi humani gest.

Volontiranje u okviru Dnevnog centra obuhvata: pomoć pacijentu prilikom transporta, druženje u prostorijama Dnevnog centra, zajedničko provođenje slobodnog vremena, pomoć korisnicima prilikom učešća u aktivnostima sa radno-okupacionim, kreativnim i kulturno-umetničkim sadržajem, izvođenje korisnika u baštu, podrška i pratnja u realizaciji izleta, učešće u radionicama i grupama podrške za članove porodica.

OBAVLJANJE SERVISNIH POSLOVA ZA PACIJENTE I PORODICE

Ovaj volonterski stub obuhvata servisne poslove čijim obavljanjem se pruža praktična pomoć za pacijenta i članove porodice. Odlaskom po recepte, lekove, u nabavku namirnica i sl. na posredan način doprinosite kvalitetu života pacijenata i pružate pomoć, ali i predah članovima porodice u jednom veoma napornom i iscrpljujućem periodu života. Obavljajući ove, naizgled male poslove, činite mnogo za pacijenta i porodicu.

ANGAŽMAN U FUNDRAISING TIMU

U okviru ovog stuba postoji mogućnost angažovanja na najrazličitijim poslovima u okviru fundraising sektora, organizaciji humanitarnih akcija, kao što su dobrotvorni bal, fudbalski turnir, Beogradski maraton, turnir u kuglanju i nizu drugih događaja. Kao deo ovog tima imaćete mogućnost da steknete iskustvo na polju društveno odgovornog poslovanja i dođete u kontakt sa korporativnom sektorom. Ovaj stub obuhvata i IT poslove, pravljenje tabela, programa, baza podataka, prevođenje tekstova, promociju BELhospice centra putem društvenih mreža i drugih kanala.

Ukoliko želite da postanete volonter, pošaljite Vašu biografiju na mail nevena.tomanovic@belhospice.org